menu close menu

Sportska anemija

Anemija je oboljenje krvi koje nastaje kao posledica smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca (Eritrocita). Anemija u sportu se javlja kao krajnja faza nedostatka gvožđa (Fe). Kao posledica anemije javlja se gubitak koncentracije, zamor, nesvestica, gubitak daha…

 

Pad 1% Eritrocita smanjuje od 3 – 5% sportsko postignuće!!!

 

Veliki broj sportista, posebno žena, boluje od anemije koja je posledica deficita Fe.

 

 

FAZE DEFICITA Fe:

 

20% Žena ima deficit Fe, a od toga 1 do 3% deficit Fe sa anemojom!!!

 

I Faza – Feritin < 20 µg/l

 

Feritin je belančevina koja se normalno nalazi u ćelijama i vezuje Fe za sebe, neka vrsta depoa Fe. Nedostatak Feritina je prvi alarm u nastanku anemije. Direktno je povezan sa intenzitetom treninga (veći intenzitet nivo feritina opada, niži intenzitet nivo feritina raste), treba voditi računa o doziranju pojedinačnih treninga kao i o programiranju trenažnog procesa.Terapija je ishrana bogata Fe, suplementacija Fe, kao i niži obim i intenzitet treninga. U slučaju da se nastavi sa lošim navikama dolazi do druge faze u nastanku anemije.

82% sportiskinja ima smanjen nivo feritina!!!

 

II Faza – Serumsko Fe < 60 µg/l

               Transferin < 16%

               TIBC > 360 µg/l

 

Serumsko Fe je količina gvožđa u krvi, Transferin je protein krvne plazme koji u ljudskom telu služi u prenosu jona Fe, TIBC je ukupni kapacitet vezivanja gvožđa u serumu. U slučaju da je Feritin u normalnim vrednostima, analize Serumskog Fe, Transferina i TBC se ne rade, samo u slučaju manjka Feritina rade se i ostale analize da se utvrdi da li je došlo do stadiuma pred anemičnog stanja. Terapija je istovetna kao i u prvoj fazi.

 

III Faza – IDA

 

Klasična anemija, zbog pada Eritrocita smanjuje se sportsko postignuće.

Terapija – Opcija 1. oralni fero-sulfat 300 mg/dnevno, 6 do 12 meseci, prvo poboljšanje od 4 do 6 nedelja; Opcija 2. intramuskularno (intravensko) davanje Fe, doziranje jednom mesečno, jako bolna terapija.

 

 

Bilo koja faza da je u pitanju obavezno potražite savet lekara!!!

 

 

Do gubitka Fe dolazi na više načina, pre svega, menstrualnim krvarenjem, krvarenjem iz gastrointenstinog trakta (GIT), kroz urin, davalaštvo krvi, trudnoća i porođaj, znojenje.

 

Krvarenje u GIT je normalna pojava tokom treninga. Tokom treninga velika količina krvi dođe do radnih mišića tako da pojedini organi GIT ostaju bez dovoljne količine krvi, pa se javljaju mikro traume (pukotine) koje dovode do krvarenja u GIT. Stolica je normalne boje pošto se krv svari sa hranom. Nakon treninga preporučuje se od 2 do 10 minuta leći i noge staviti u vrtikalni položaj kako bi se krv iz donjih ekstremiteta što pre vratila u vitalne centre i upostavila homeostaza.

 

Hematurija, raspadanjem Eritrocita javlja se krv u urinu. Hemoliza je razlaganje Eritrocita u krvnom sudu. Hemoliza se javlja prilikom mehaničkog stresa (hodanje, trčanje… što je podloga trvđa hemoliza je veća) na stopalima pucaju eritrociti i dolazi do Hemolize. Hemoliza se javlja i kao posledica povišene temperature, sama mišićna kontrakcija takođe dovodi do Hemolize. Hemoliza koja ugrožava sportski nastup veoma je retka. Preventivno treba nositi što udobniju obuću i postepeno menjati podlogu, kao i izbegavati tvrdu podlogu.

 

Normalnom ishranom nadoknadi se ona količina Fe koja se izgubi znojenjem 1 – 2 mg.

 

Sportiskinje koje imaju nepravilan menstrualni ciklus imaju veću šansu da dobiju anemiju. Posebno one koje koriste konraceptivna sredtva. Normalno je da se gubi 30 ml krvi dnevno.

 

 

PREVENCIJA:

ISHRANA – 10 do 23 mg/Fe/dnevno

Fe iz životinjskih namirnica (crveno meso…) 23% apsorpcija, dok je iz biljnih namirnica apsorpcija samo 3 do 8%. Povećana apsorpcija uz vitamin C (najviše ga ima u paprici), apsorpciju smanjuju čaj i vlaknasta hrana.

BORAVAK NA NADMORSKOJ VISINI PREKO 2500 m mesec dana.

SUPLEMENTACIJA Fe (100 mg/dnevno) naročito u pripremnom periodu.

MONITORING NIVOA FERITINA

 

 

 

Zbog učestalosti i ozbiljnosti ove bolesti koja može da ugrozi život, a ne samo sportsko postignuće treba posebno obratiti pažnju. Biti profesionalac u sportu ne znači samo davati sve od sebe i ’’ginuti’’ na terenu, iscrpljivajući organizam bez ikakve osnove, već planski i sistematski se pripremati kako na terenu, tako i van njega za ’’borbu’’ na sportskom borilištu koja neće ostaviti posledice po vas i vaše zdra

26/10/2015 | Aktuelnosti | 0

Comments are closed.